США РОЗПОЧАЛИ ВІЙНУ. В КРЕМЛІ ІСТЕРИКА

США РОЗПОЧАЛИ ВІЙНУ. В КРЕМЛІ ІСТЕРИКА

США виходять з угоди про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Що це означає і для Росії і що це означає для України.

Спочатку трохи історії. Цю угоду було підписано 8 грудня 1987 року у Вашингтоні президентом США Р. Рейганом та Генеральним секретарем ЦК КПРС М. Горбачовим. Фактично це був один з перших пунктів капітуляції СРСР у Холодній війні, яку було підписано у Рейк’явіку 12 жовтня 1986 року. Угода була вкрай вигідна НАТО та США і невигідна СРСР.

Справа в тактико-технічних характеристиках ракет. Середня дальність – це від 500 до 5000 км, а менша – від 150 до 500 км. Ці ракети (наприклад, радянська РСД-10 «Піонер») ніяк не могли дістати територію США. Вони загрожували тільки й лише Європі.

До речі, саме ракети середньої дальності базувалися в Україні й були націлені на Францію, ФРН, Бельгію, Англію тощо. «Піонер», більш відома у світі як SS-20 і називалася «Гроза Європи».

Але СРСР Холодну війну програв. В СРСР і раніше існувала талонна система, але саме наприкінці 80-х років талони на мило, масло вершкове, черевики, цукор почали вводитися масово. В Москві зрозуміли необхідність капітуляції. Було зрозуміло, що першою умовою її стане деокупація Польщі, Угорщини, Болгарії, Румунії і уже почалися перемовини про об’єднання Німеччини.

Наївні американці та європейці, зачаровані «демократизмом» Горбі, уже бачили СРСР цивілізованою демілітаризованою країною з ринковою економікою та демократичним устроєм.

США несли колосальні витрати на захисті Європи, та й сама Європа витрачала величезні кошти на оборону. Тож ліквідація радянської ядерної загрози на континенті була питанням № 1.

Угоду підписали. Але невдовзі з’ясувалося, що Москва у звичній для себе манері, на якісь там підписані папірці уваги звертала мало. Ось лише один приклад: знаменитий оперативно-тактичний комплекс «Іскандер» (SS-26) в різних модифікаціях має дальність враження цілей від 280 до 500 і навіть 700 км. Тобто входить до визначення ракет меншої або навіть середньої дальності.

Розроблено і прийнято на озброєння його уже наприкінці 90-х років. Незважаючи на протести американської сторони щодо порушення Угоди.
До часу США заплющували очі на ці витівки Кремля. Аж допоки він не поліз віднімати землі у сусідів під «сміх» цих самих «Іскандерів».

Америка виклик прийняла. Але. Виникла ситуація, коли Євросоюз, що мав дуже непоганий гешефт на торгівлі з Росією, почав саботувати жорстку відповідь США. Герри, мсьє та сеньйори вважали, що витрачати мільярди на оборону це – не для них. США в разі чого «прикриють». А російська сировина і російський ринок збуту комп’ютерів, автівок, памперсів та штанів – ось він.

За умовою договорів в межах НАТО країни-члени мають витрачати на оборону не менш ніж 3% свого ВВП. По факту Франція, Німеччина, Італія виділяла близько 1%, ввічливо перекладаючи витрати на широкі плечі американців.

І от Трамп у притаманній йому жорсткій манері вирішив європейських партнерів трохи «полоскотати». Тим більше, що Путін своєю політикою дуже добре йому допомагає. Перекидання «Іскандерів» до Калінінграду – це уже пряма загроза Німеччині, Данії, Нідерландам, Бельгії, не кажучи уже про Польщу.

Одночасно Трамп убиває кількох жирних зайчиків. По-перше, уже зрозуміло, що він почав гонку озброєнь, в яку буде втягнуто Європу. Це серйозно ускладнить стосунки між ЄС та Росією. По-друге, європейці змушені будуть частину витрат на оборону взяти на себе. Ну і головне: він заганяє в гонку озброєнь Росію.

Свого часу Москва надірвала пуп саме на змаганнях економік у сфері озброєнь. Але Російська Федерація не має й половини потенціалу СРСР, а її квазіринкова економіка не здатна протистояти об’єднаній потузі ЄС, США і НАТО.

Як би там не намагався Путін полякати Захід фейковими «лазерами», зібраними з водогінних труб, але реальність є такою, що Росія брязкає давно застарілою зброєю. Той самий розпіарений «Іскандер» є всього лише модифікацією старого ОТР-23 «Ока». І як не розповідай по телевізору про МіГ-31 як «винищувач 5 покоління» він від цього 5 поколінням не стане.

Немає сумнівів, що США швидко набудують ракет з дальністю дії до 5 тисячі кілометрів. І під них уже готують бази безпосередньо біля кордонів Росії. Кремлю треба чимось відповідати, треба буде на ці пускові щось націлювати. Й Іскандери тут не допоможуть – треба щось потужніше. Але наскільки вистачить ресурсів? Саме тому через вихід США із зазначеного договору там зараз така істерика з відвертими панічними нотками. Ведмідь відчув сморід смаленого.

Недалеко той час, коли в Росії знову з’являться картки на мило, масло і черевики. І знову настане час капітуляції. Тільки умови її будуть набагато жорсткішими, ніж ті, що свого часу виторгував Горбачов.

Україна в цих процесах має чудове широке вікно можливостей. Про вступ до НАТО поки що говорити рано. Та й в принципі, це не настільки нагальна потреба, враховуючи перспективу стати прямим військово-політичним союзником США на кшталт Ізраїлю.

Скасування мораторію на продаж американськими компаніями озброєнь Україні фактично одночасно з оголошенням про вихід США з угоди про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності не виглядає випадковим. Це означає, що Україна за бажання (і американського фінансування) може отримати БУДЬ-ЯКУ ЗБРОЮ, крім ядерної.

Ще один момент. Сполучені Шатати у цих умовах не дозволять приходу до влади проросійських політиків та політичних сил в в Україні. Тож пані Юлі можна розслабитися, а головне – її спонсорам. Даремне витрачання коштів. 

Плюс Кремль уже отримав величезний головний біль у вигляді військової бази США в Польщі (2 мільярди доларів на неї виділять поляки), а також в Прибалтиці, Болгарії, Румунії.
Коротше кажучи, Путін в черговий раз «усіх переграв». Росія семимильними кроками рухається… по колу. І новий варіант старих 80-х років минулого сторіччя не за горами.

З моменту введення санкцій після вторгнення СРСР до Афганістану й капітуляції Горбачова у Рейк’явіку пройшло майже 7 років.

З моменту введення санкцій після вторгнення Росії до України пройшло 4 роки.

Розумний зрозуміє цей натяк.

Автор: ПАВЛО ПРАВИЙ

До слова: 26 жовтня в Тихому океані новітній ракетний есмінець США «John Finn» (на фото) класу Arleigh Burke (їх в США тепер 63 штуки) успішно випробував нову протиракету Block IIA, яка здатна перехоплювати балістичні та крилаті ракети на відстані до 2700 км.
Пускові цих протиракет окрім кораблів, буде встановлено на майданчиках Румунії та Польщі.

Учора також стало відомо про те, що США доправили на військову базу в Німеччині найбільшу за останні 30 років партію боєприпасів – загалом 100 контейнерів.

Залишити відповідь